Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
GR EN
Testing your way to safety
Αρχική σελίδα > Νέα > Τρόφιμα που ευννοούν την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes
03/01/2012
Τρόφιμα που ευννοούν την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes

Η Listeria monocytogenes είναι βακτήριο, Gram θετικό, μη σπορογόνο, κινητό, προαιρετικά αναερόβιο, καταλάση θετικό, οξειδάση αρνητικό και εκδηλώνει β-αιμόλυση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών 0 - 42oC με optimum μεταξύ 30 και 35oC.
 
Το γένος Listeria περιλαμβάνει 7 είδη (L. monocytogenes, L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri, L. grayi, and L. murrayi). Τόσο η L. ivanovii όσο και η L. monocytogenes είναι παθογόνες σε ποντίκια, μόνο όμως η L. monocytogenes συνδέεται αποδειγμένα με νόσηση του ανθρώπου.
 
Η νόσος που προκαλεί στον άνθρωπο ονομάζεται Λιστερίωση. Στις έγκυες γυναίκες οδηγεί συχνά σε αποβολή, πρόωρο τοκετό ή θνησιγενές έμβρυο. Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (μικρά παιδιά και ηλικιωμένους) καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα εκδηλώνεται συνήθως ως σηψαιμία, μηνιγγίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και ως ενδοκαρδίτιδα. Η λιστερίωση στους ενήλικες έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (έως και 34%).
 
Έχουν καταγραφεί πάρα πολλές τροφιμογενείς επιδημίες από L. monocytogenes, αρκετές από τις οποίες περιελάμβαναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει (Κανονισμός (ΕΚ) 2073/2005) μικροβιολογικά κριτήρια για την L. monocytogenes στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Τα παραπάνω τρόφιμα διαφοροποιούνται ανάλογα με την δυνατότητά τους να υποστηρίξουν ή όχι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μικροβίου. Σύμφωνα με τον παραπάνω Κανονισμό οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων, πρέπει να μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές σε ποια κατηγορία τροφίμων, ως προς την συμπεριφορά της L. monocytogenes, ανήκουν τα τρόφιμα που διακινούν, καθώς και ποια όρια έχουν ορίσει για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό καθ’ όλη την διάρκεια ζωής του προϊόντος τους. Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί μέρος της εκτίμησης της διάρκειας ζωής ενός τροφίμου έτοιμου για κατανάλωση (Self life studies).
 
Στα εργαστήρια Tsakalidis Analysis&Testing έχουμε την δυνατότητα να διερευνήσουμε εάν το τρόφιμό σας ανήκει στην κατηγορία εκείνων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της L. monocytogenes ή όχι και στην εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης του μικροβίου. Η δοκιμή περιλαμβάνει ενοφθαλμισμό του τροφίμου με στέλεχος L. monocytogenes και προσδιορισμό της συμπεριφοράς του μικροβίου κατά την διάρκεια ζωής του τροφίμου (Challenge test). Στο τέλος της δοκιμής θα σας παραδώσουμε ένα κατανοητό πιστοποιητικό για το προϊόν σας, το οποίο θα σας βοηθήσει, εάν χρειάζεται, να προσαρμόσετε κατάλληλα την παραγωγική σας διαδικασία, ικανοποιώντας τις νομοθετικές απαιτήσεις.
 
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η  L. monocytogenes συχνά υπάρχει στις εγκαταστάσεις παραγωγής (π.χ στον εξοπλισμό) και είναι δυνατόν να επιμολύνει τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Κατά συνέπεια, ο έλεγχος των επιφανειών παραγωγής και του εξοπλισμού γενικότερα, για παρουσία της L. monocytogenes είναι όχι μόνο απαραίτητος αλλά και υποχρεωτικός (Κανονισμός (ΕΚ) 2073/2005).
 
Το ειδικευμένο προσωπικό των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis&Testing μπορεί να σας επισκεφτεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής και να λάβει δείγματα επιφανειών (Swab test), ώστε να διερευνηθεί η παρουσία ή μη της L. monocytogenes. Αυτό θα σας επιβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης της επιχείρησή σας είναι επαρκές ή ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Προσδιορισμός  Μέθοδος Διαπίστευση
Ανίχνευση Listeria monocytogenes ISO 11290-1/A1:2004  
Ανίχνευση Listeria monocytogenes  VIDAS LMO2 
Καταμέτρηση Listeria monocytogenes ISO 11290-2/A1:2004 
Swab Test (Εξέταση επιφανειών)  ISO 18593:2004  
Challenge test  Guidelines by EURL for Lm