Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
GR EN
Testing your way to safety
11/02/2012
E.coli O157

Η Escherichia coli είναι ένα βακτηρίδιο αρνητικό κατά Gram της οικογένειας των Enterobacteriaceae. Το είδος αυτό αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου του ανθρώπου και των θερμόαιμων ζώων. Ωστόσο, η παθογόνος φύση ορισμένων στελεχών του είναι γνωστή από τις αρχές του 1900.
Ένα γκρουπ στελεχών της E. coli χαρακτηρίζεται ως VTEC λόγω της ιδιότητάς τους να παράγουν μία ή περισσότερες βεροτοξίνες (verocytotoxins, VT), οι οποίες είναι γνωστές και ως Shiga τοξίνες (STX). Το γκρουπ αυτών των βακτηρίων έχει πολλά συνώνυμα. Στις Η.Π.Α. και σε μεγάλο βαθμό και στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ο όρος Shigatoxin producing E. coli (STEC). Ο όρος εντεροαιμοραγική E. coli (enterohaemorrhagic E. coli, EHEC)  χρησιμοποιήθηκε για να καταδείξει βεροτοξινογόνο E. coli (VTEC) η οποία προκαλεί αιμορραγική κολίτιδα στον άνθρωπο.
 
Η νόσος που προκαλούν οι VTEC E. coli στον άνθρωπο είναι αιμορραγική κολίτιδα, η οποία συνήθως αυτοπεριορίζεται. Σ’ ένα μικρό όμως ποσοστό των περιπτώσεων, περίπου 10%, μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια και διαταραχές της πήξης του αίματος, οδηγώντας σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (haemolytic uraemic syndrome, HUS) ή θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (thrombotic thrombocytopenic purpura, ΤΤΡ). Αυτές οι επιπλοκές είναι ιδιαίτερα συχνές σε πολύ μικρά παιδιά και σε πολύ ηλικιωμένους και μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή θνητότητα. Σποραδικά κρούσματα, αλλά και τροφολοιμώξεις με αρκετά άτομα, συμβαίνουν συχνά σε όλο τον κόσμο.
Τα στελέχη που απομονώνονται συνήθως από νοσούντα άτομα κατέχουν συνήθως ένα συγκεκριμένο σωματικό αντιγόνο το Ο157, με ποιό κοινή εκείνη με ορότυπο Ο157:Η7.
 
Η πιο κοινή πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο είναι το μοσχαρίσιο κρέας και άλλα όμως είδη τροφίμων όπως το γάλα, χυμός μήλου και φρέσκα λαχανικά φαίνεται να συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό.
 
Η βεροτοξινογόνος Escherichia coli (VTEC) σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΚ) 99/2003 για την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, είναι υποχρεωτικής δήλωσης.
 
Στα εργαστήρια Tsakalidis Analysis&Testing έχουμε την δυνατότητα να σας προσφέρουμε ταχεία εξέταση για Escerichia coli O157 (συμπεριλαμβανομένης και της Η7) παρέχοντας αποτέλεσμα εντός 24 ωρών. 

Προσδιορισμός  Μέθοδος  
Ανίχνευση Escherichia coli O157
(συμπεριλαμβανομένης της Η7)
VIDAS® UP E. coli O157
(including H7) (ECPT)