Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
GR EN
Testing your way to safety
Αρχική σελίδα > Νέα > Παρουσία ΕtO-Ethylene Oxide σε παρτίδες Ινδικού σουσαμιού – Η συνεχιζόμενη διατροφική κρίση
12/11/2020
Παρουσία ΕtO-Ethylene Oxide σε παρτίδες Ινδικού σουσαμιού – Η συνεχιζόμενη διατροφική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενισχύσει τους ελέγχους του σουσαμιού από την Ινδία, καθώς οι ανακλήσεις λόγω ρύπανσής του από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων συνεχίζονται.

Η κίνηση αυτή υπαγορεύτηκε από περιστατικά ασφάλειας τροφίμων που κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), από τους επίσημους ελέγχους κρατών μελών σε παρτίδες Ινδικού σουσαμιού. Στο εν λόγω προϊόν ανιχνεύτηκε οξείδιο του αιθυλενίου (ΕtO-Ethylene Oxide) και η παράγωγος ουσία 2-chloro ethanol.

Το οξείδιο του αιθυλενίου είναι ένα άχρωμο και άοσμο αέριο που χρησιμοποιείται για την εξυγίανση από βακτήρια και μύκητες (κυρίως ιατρικού εξοπλισμού αλλά από ό,τι φαίνεται όχι μόνο) και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τοξικό, μεταλλαξιογόνο και καρκινογόνο για την αναπαραγωγική διαδικασία ανθρώπου και ζώων.

Η κοινοποίηση έγινε για πρώτη φορά από το Βέλγιο στις αρχές Σεπτεμβρίου και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 50 κοινοποιήσεις από τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Η διατροφική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι μολυσμένοι σπόροι έχουν επίσης σταλεί στην Ανδόρα, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μη συμμορφούμενες παρτίδες σουσαμιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά προϊόντων, όπως δημητριακά, σαλάτες, σοκολάτα, μπισκότα, ψωμί, κράκερ, σησαμέλαιο, κουλούρια, σειρά Ασιατικών έτοιμων γευμάτων και προϊόντων κ.ά. και οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και σε αυτά.

Το εργαστήριό μας, πάντα μέσα στις εξελίξεις και ακολουθώντας διαρκώς τις ανάγκες της αγοράς, σας προσφέρει τον προσδιορισμό του Ethylene oxide σε σουσάμι και επεξεργασμένα τελικά προϊόντα, σύμφωνα με την μέθοδο που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Επιπλέον μπορούμε να σας προσφέρουμε με διαπιστευμένη μέθοδο, την ανίχνευση Salmonella spp σε σουσάμι, καθώς η εν λόγω νομοθεσία επισημαίνει τον αυξημένο κίνδυνο παρουσίας της σε σουσάμι προέλευσης Ινδίας, Νιγηρίας, Ουγκάντας, Σουδάν και Αιθιοπίας.

Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για περαιτέρω σχετικές διευκρινήσεις.