Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
GR EN
Testing your way to safety
Αρχική σελίδα > Υπηρεσίες > Αναλύσεις ανά Τομέα > Tρόφιμα > Διατροφική επισήμανση
Διατροφική επισήμανσηΤιμοκατάλογος

Οι ετικέτες των τροφίμων αποτελούν τον αμεσότερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καθορίζει τους κανόνες επισήμανσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και αξιόπιστη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα συσκευασμένα προϊόντα διατροφής και τους ενδεδειγμένους τρόπους χρήσης τους.

Ο Κανονισμός 1169/2011/ΕΕ θεσπίζει την υποχρεωτική αναγραφή της "διατροφικής δήλωσης" στα συσκευασμένα τρόφιμα, καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής και ρυθμίζει τον τρόπο αναγραφής στην ετικέτα των διαθρεπτικών στοιχείων, τόσο των υποχρεωτικών όσο και των προαιρετικών.

Η διατροφική δήλωση πρέπει να λαμβάνει υποχρεωτικά την ενεργειακή αξία (*), τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά & τα κορεσμένα λιπαρά, τους υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και το νάτριο (αλάτι).
Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την χοληστερόλη, το άμυλο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά.
(*): Η ενεργειακή αξία υπολογίζεται από τις τιμές των υδατανθράκων, των λιπαρών, των πρωτεϊνών και των διαιτητικών ινών.

Η ΕΕ συγκεντρώνει στοιχεία και μελετά την μελλοντική θέσπιση υποχρεωτικής αναγραφής ή ακόμη και περιοριστικών όρων των trans λιπαρών.

Οι εξελίξεις στον χώρο των τροφίμων και ιδιαίτερα στον τομέα της διατροφικής επισήμανσης επιβάλουν στις επιχειρήσεις τροφίμων και τις μονάδες ομαδικής εστίασης (εστιατόρια, νοσοκομεία, κυλικεία κλπ) να προετοιμασθούν κατάλληλα και έγκαιρα ώστε έως το 2014 που αρχίζει η σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού 1169/2011/ΕΕ να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.

Εκτός όμως από τις νομοθετικές απαιτήσεις,το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής οδήγησε την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων στην εθελοντική υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος αναγραφής των διατροφικών πληροφοριών (GDAs) με στόχο να διασφαλιστεί η ομοιομορφία στην γραφική απεικόνιση, να βελτιωθούν οι ετικέτες των τροφίμων και να μπορεί ο καταναλωτής να είναι περισσότερο ενημερωμένος για τις διατροφικές του επιλογές.

Με τον όρο Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη εννούμε την συνολική ημερήσια ποσότητα σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά και νάτριο που ενδείκνυται να προσλαμβάνονται από ένα υγιή ενήλικα.Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καταναλωτής να αξιολογεί το κάθε τρόφιμο και να επιλέγει αυτό που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του.

Στην Tsakalidis Analysis&Testing προσφέρουμε ένα μεγάλο εύρος αναλύσεων διαθρεπτικών στοιχείων ανάλογα με τις ανάγκες σας. 


Διατροφική επισήμανση - Ομάδα 1
  • Πρωτεϊνες
  • Λιπαρά ολικά
  • Υδατάνθρακες ολικοί & αφομοιώσιμοι
  • Διαιτητικές Ινες
  • Ενέργεια

Διατροφική επισήμανση - Ομάδα 2

  • Πρωτεϊνες
  • Λιπαρά ολικά
  • Προφίλ Λιπαρών (Κορεσμένα, Μόνο- & Πολυακόρεστα, Ω3, Ω6, EPA, DHA, trans)
  • Υδατάνθρακες ολικοί & αφομοιώσιμοι
  • Σάκχαρα
  • Διαιτητικές Ινες
  • Νάτριο
  • Ενέργεια
Λοιπά διατροφικά στοιχεία